Rury to się kładzie ogólnie pod kable, a potem wpuszcza się w nie co się chce

Play nie jest już własnością Netii, ale mają jakiś zapis w umowie, że Netia będzie dla nich budować sieć szkieletową. Pytanie dokąd ciągną to światełko, słup wysokiego napięcia i gdzie dalej? Czy do jakichś stacji bazowych to dociągną? Czytałem ostatnio, że wszystkie opy maja problemy z zapychaniem się sieci szkieletowej i muszą ładować w to kupę kasy. Światłowody w miastach staną się niedługo standardem. Przy najbardziej wypasionej wersji HSDPA (14 Mbit/s) aby uzyskać pełną przepustowość jednego sektora trzeba 7xE1, a sektory zazwyczaj są trzy. Mało która radiolinia to pociągnie... A często łączy się stacje bazowe pośrednio, przez kilka stacji bazowych sygnał musi przelecieć zanim dotrze do BSC/RNC. Przy zwykłym UMTS na trzysektorowego Node'a wystarczało 1xE1. Play ponoć potrafił w skrajnych przypadkach stawiać 5 Nodów z HSDPA na jednym zbiorczym łączu E1 (!). Wprowadzili tani bezprzewodowy internet to muszą teraz zacząć dbać o infrastrukturę. Chociaż w sumie myślę, że oni maja nadal za mało abonentów, żeby coś się zapychało. Poza tym średnio 33% abonentów korzysta z infrastruktury Play, reszta jedzie po Plusie. Np. taki Orangutan to praktycznie wszystkie NodeB ma na światłowodach, a zdarzają się i BTS-y (bez UMTS!) na światłowodzie

Trzeba przyznać, że tu Orange dzięki tepsie ma ogromną przewagę. Mogą puścić światełko i nie będzie się marnować, bo dadzą jeszcze np. metro ethernet i w dłuższej perspektywie z internetem będzie jak na Słowacji

. Era ostatnio też kupę kasy ładuje. Radiolinie na bardzo starych wieżach przy drogach zmieniają, przygotowują miejsce pod nowe anteny... Normą chyba u wszystkich opów jest łączenie BSC/RNC światełkami. W Szczecinie w okolicach BSC/RNC widziałem studzienki i Polkomtela i Ery.