Tylko zastanawia jeszcze jak sie ma do tego HSDPA? Jak się da upchnąć jeszcze więcej danych w tym samym paśmie.
Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Ale w samej telekomunikacji istnieje tyle rodzajów i metod modulacji i kompresji sygnałów że to na pewno nie jest to jakiś wielki problem.
jeśli miałbym strzelać to być może jest tam używana jakaś kombinacja modulacji z bezpośrednim rozproszeniem widma za pomocą wybierania nośnych (frequrency-hopping spread) i plezjochronicznego zwielokrotnienia sygnałów cyfrowych.
O co chodzi w tym drugim to już piszę:
PDH - plezjochroniczna hierarchia cyfrowa (Plesiochronous Digital Hierarchy). Sygnał telefoniczny o paśmie 4 kHz można przedstawić za pomocą cyfrowego ciągu znaków o przepływności 64 kbit/s. Łącząc wiele kanałów PCM (PCM - modulacja kodowo-impulsowa, która przekształca sygnał analogowy na sygnał binarny) w jeden ciąg binarny o dużej przepływności za pomocą TDM (sekwencyjne przeplatanie bajtowe), dla 30 kanałów 64 kbit/s można uzyskać kanał o przepływności 2048 kbit/s. Wprowadzono kolejne poziomy zwielokrotnienia 8,448 Mbit/s, 34,368 Mbit/s, 139,264 Mbit/s, 564,982 Mbit/s. Każdy wyższy poziom składa się z czterech sygnałów niższego poziomu uzupełnionych o informacje sterujące. Zwielokrotniane kanały 2 Mbit/s generowane są przez różne urządzenia. Ich podstawy czasowe (zegary) różnią się nieznacznie między sobą. Dla zapewnienia stałej przepływności sygnału, przeplot bitowy musi być uzupełniony przez dodanie pustych bitów, bity dopełnienia. Bity te są usuwane z sygnału zbiorczego podczas procesu demultipleksacji. Ten sam problem pojawia się na każdym poziomie zwielokrotnienia i za każdym razem wprowadza się bity uzupełniające. Własności PDH:
-wydzielenie kanału 2 Mbit/s z sygnału o większej przepływności nie jest sprawą prostą
-w miarę wzrostu ilości połączeń między urządzeniami rośnie prawdopodobieństwo pomyłek – kłopoty z zestawieniem połączenia,
-brak możliwości kontroli jakości transmisji,
-format ramki PDH nie przewiduje dość miejsca na informacje systemu zarządzania siecią.
Opis podany akurat dla stacjonarki, ale myślę że to może być coś z tą metodą związane. A jak jest na prawdę... to nie wiem i wątpię aby mnie tego kiedykolwiek uczono.