Forum bts-gsm.eu
Luty 08, 2012, 06:56:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zasięg stacji GSM ?  (Przeczytany 15733 razy)
zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 09, 2008, 16:44:16 »

Koledzy kupuję  antenkę do UMTS , będe eksprymentował ( 5,1km )
Z 5 km to łapie normalnie na mojej E51 jak jest kontakt wzrokowy ze stacją bazową, więc przy dobrej antenie kierunkowej, przy kontakcie wzrokowym to chyba powinien być full zasięg Uśmiech
mariusz9a
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 10, 2008, 13:11:55 »

Koledzy kupuję  antenkę do UMTS , będe eksprymentował ( 5,1km ) . Mariusz, porównamy teoretyczną uczelnianą  wiedzę z praktyką w terenie  Mrugnięcie
Najlepiej sprawdź (jeśli masz taką możliwość) czy złapie na otwartym terenie zasięg z 8 km.
Ja słyszałem o przypadkach zalogowania się do 3G na stacji oddalonej o 14 km :| Ale nie wiem czy to prawda. Chociaż czasami telefonowi udaje się zalogować do stacji UMTS oddalonej bardzo daleko "jak zawieje dobry wiatr" hehe. Ale z takiego sygnału nie da się nawet połączyć z Internetem i ciągle widujemy "szuka sieci".
A co do samego zasięgu to też ciężko to tak sprawdzić. W końcu pokryty obszar zależy poniekąd od ruchu w sieci jaki w danym momencie występuje. Także zasięg może być większy/mniejszy w zależności od obciążenia sieci.

Dla ciekawych - fajna praca o 3G:
http://www.wlipinski.ps.pl/download/DYDAKTYKA/1-DYPLOMY/Dyplomy/UMTS-2003/7%20Analiza%20rozpraszania%20sygna3%F3w%20w%20systemie%20UMTS.pdf
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 13:13:54 wysłane przez mariusz9a » Zapisane

zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 10, 2008, 19:50:36 »

Bardzo ciekawe, wreszcie mniej więcej rozumiem o co chodzi z tym rozpraszaniem widma. Muszę przyznać, że idea działania UMTS jest bardzo ciekawa. Tylko zastanawia jeszcze jak sie ma do tego HSDPA? Jak się da upchnąć jeszcze więcej danych w tym samym paśmie.
mariusz9a
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 15, 2008, 12:15:33 »

Tylko zastanawia jeszcze jak sie ma do tego HSDPA? Jak się da upchnąć jeszcze więcej danych w tym samym paśmie.
Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Ale w samej telekomunikacji istnieje tyle rodzajów i metod modulacji i kompresji sygnałów że to na pewno nie jest to jakiś wielki problem.
jeśli miałbym strzelać to być może jest tam używana jakaś kombinacja modulacji z bezpośrednim rozproszeniem widma za pomocą wybierania nośnych (frequrency-hopping spread) i plezjochronicznego zwielokrotnienia sygnałów cyfrowych.
O co chodzi w tym drugim to już piszę:
PDH - plezjochroniczna hierarchia cyfrowa (Plesiochronous Digital Hierarchy). Sygnał telefoniczny o paśmie 4 kHz można przedstawić za pomocą cyfrowego ciągu znaków o przepływności 64 kbit/s. Łącząc wiele kanałów PCM (PCM - modulacja kodowo-impulsowa, która przekształca sygnał analogowy na sygnał binarny) w jeden ciąg binarny o dużej przepływności za pomocą TDM (sekwencyjne przeplatanie bajtowe), dla 30 kanałów 64 kbit/s można uzyskać kanał o przepływności 2048 kbit/s. Wprowadzono kolejne poziomy zwielokrotnienia 8,448 Mbit/s, 34,368 Mbit/s, 139,264 Mbit/s, 564,982 Mbit/s. Każdy wyższy poziom składa się z czterech sygnałów niższego poziomu uzupełnionych o informacje sterujące. Zwielokrotniane kanały 2 Mbit/s generowane są przez różne urządzenia. Ich podstawy czasowe (zegary) różnią się nieznacznie między sobą. Dla zapewnienia stałej przepływności sygnału, przeplot bitowy musi być uzupełniony przez dodanie pustych bitów, bity dopełnienia. Bity te są usuwane z sygnału zbiorczego podczas procesu demultipleksacji. Ten sam problem pojawia się na każdym poziomie zwielokrotnienia i za każdym razem wprowadza się bity uzupełniające. Własności PDH:
-wydzielenie kanału 2 Mbit/s z sygnału o większej przepływności nie jest sprawą prostą
-w miarę wzrostu ilości połączeń między urządzeniami rośnie prawdopodobieństwo pomyłek – kłopoty z zestawieniem połączenia,
-brak możliwości kontroli jakości transmisji,
-format ramki PDH nie przewiduje dość miejsca na informacje systemu zarządzania siecią.

Opis podany akurat dla stacjonarki, ale myślę że to może być coś z tą metodą związane. A jak jest na prawdę... to nie wiem i wątpię aby mnie tego kiedykolwiek uczono.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2008, 12:20:04 wysłane przez mariusz9a » Zapisane

Adam
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 24, 2008, 20:50:47 »

będe eksprymentował ( 5,1km ) . ..... porównamy teoretyczną uczelnianą  wiedzę z praktyką w terenie  Mrugnięcie 

Witam,

czuję się w obowiązku poinformować , że moje "eksperymenty" z anteną do UMTS nie przyniosły spodziewanych rezultatów  Płacz    Totalna porażka ....

No ,ale Koledzy jest realna nadzieja dla wszystkich mieszkających na wsiach i peryferiach miast ,no i w ogóle dla tych wszystkich co mieszkają na tzw. "zadupiu" na przyzwoity internet bezprzewodowy .
Całkiem serio operator satelitarny SES Astra zapowiada, że za kilka miesięcy (!!!) wprowadzi na rynek Polski tanią ( 60-140 zł miesięczny abonament !!! ) i dobrą usługę internetową .
Byłaby ona dostepna w 3 pakietach  download  od 256Kb/s do 1024 Kb/s ,a upload z predkoscią 128 Kb/s ! .
Astra liczy na 200-300 tys abonentów z terenów " mało zurbanizowanych" będących poza zasięgiem stacjonarnych sieci telekomunikacyjnej , a docelowo pragnie pozyskać nawet 2 mln .
Moim zdaniem jak dobrze zrobi marketing może liczyć na  więcej , bo ich cena jest bardzo atrakcyjna  ( w Orange płacę teraz miesięcznie za  zwykłe EDGE - 60 zł  Niezdecydowany
W pierszej kolejnosci  SES usługę chce sprzedać krajowym operatorom  .
Pożyjemy , zobaczymy , ale miło że w końcu Ktoś pomyślał o tych "mało zurbanizowanych "...

Informacje  z  dziennika "Rzeczpospolita"  i 7 numeru PC World Computer .

Pozdrawiam
Adam
Adam
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 24, 2008, 21:03:31 »

..... jak jest kontakt wzrokowy ze stacją bazową ....... przy kontakcie wzrokowym to chyba powinien być full zasięg Uśmiech

@zajadacz,
u mnie takiego KONTAKTU nie było , ale myślałem  że mimo to się uda, niestety . Cała nadzieja w SES Astra  Uśmiech

Pozdrawiam
Adam
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 24, 2008, 21:11:14 »

.......
Dla ciekawych - fajna praca o 3G:
.......

Mariusz , dzięki . Bardzo interesująca praca i przystępna nawet dla takiego laika jak ja  Uśmiech
Jak masz coś jeszcze to dawaj !
mariusz9a
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 25, 2008, 19:57:11 »

będe eksprymentował ( 5,1km ) . ..... porównamy teoretyczną uczelnianą  wiedzę z praktyką w terenie  Mrugnięcie 

Witam,

czuję się w obowiązku poinformować , że moje "eksperymenty" z anteną do UMTS nie przyniosły spodziewanych rezultatów  Płacz    Totalna porażka ....
Jeżeli stacja jest obciążona to nie wyciągnie 8 km (zasięg jest, powiedzmy że, odwrotnie proporcjonalny do ruchu panującego na stacji). A dodatkowo jeśli masz to "szczęście" znajdować się pomiędzy antenami sektorowymi to już zaledwie kilkaset metrów od nadajnika ciężko złapać sygnał 3G.

Adam
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 12, 2009, 17:34:56 »

Witam Koledzy po 120 dniach milczenia  Uśmiech

Piszę bo pragnę podzielić się z Wami informacją ,że w końcu  "nadejszla wiekomna chwyla"  Uśmiech .
Orange od grudnia wprowadził dla swoich klientów szerokopasmowy internet CDMA /Code Division Multiple Access/-450MHz .
Począwszy od 1 grudnia 2008 roku klienci indywidualni mogą korzystać z usługi Orange Freedom Pro.
Dzięki sieci CDMA realnie zwiększy się dostępność szerokopasmowego Internetu na terenach wiejskich i słabo zurbanizowanych, czyli zazwyczaj pozbawionych rozbudowanej infrastruktury telekomunikacyjnej.
Warto dodać, że częstotliwość 450 MHz zapewnia znacznie większe pokrycie terenu, aniżeli znane ze współczesnej telefonii GSM częstotliwości 900 czy 1800 MHz.
W grę wchodzą łącza o przepustowości 1 Mb/s (wysyłanie danych odbywa się z prędkością 256 kb/s).
Usługi są realizowane w oparciu o bezprzewodowy ruter Wi-Fi - Axesstel MV 410 R (USB, 4 porty RJ-45).
Do tej pory mogłem korzystać tylko z EDGE,  od tygodnia mam CDMA . I wiecie co ? - "jestem szcześliwy ,że jestem uszczęśliwiony"  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Szczerze polecam dla tych mieszkających na wioskach i tzw. " zadupiach " /sorki/ ...

Pozdrowienia
Adam

Acha , w moim salonie Orange usługa CDMA "idzie jak ciepłe bułeczki "  Uśmiech
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Copyright © 2008-2009 bts-gsm.eu
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.1 sekund z 19 zapytaniami.