Adam
Nowy użytkownik

|
 |
« : Maj 27, 2008, 10:18:54 » |
|
Witam ponownie Kolegów , ja to jestem z tych dociekliwie - "upierdliwych " dlatego znowu miałbym 2 pytania natury zasadniczej , jak na laika przystało  . Proszę bardzo , powiedzcie mi Koledzy : - jaki zasięg- konkretnie- ma stacja GSM 900 , a jaki GSM 1800 ? Oczywiście zakładamy ,że obydwie stacje stoją w terenie nizinnym i nie ma żadnych przeszkód terenowo - architektonicznych . - czy to prawda ,że stacje GSM1800 mają mniejszy zasięg niż GSM900 , ale dają szybsze łącze internetowe ? Pozdrawiam Adam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2008, 10:23:04 wysłane przez Adam »
|
|
|
|
|
|
zajadacz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2008, 17:45:14 » |
|
Witam ponownie Kolegów , ja to jestem z tych dociekliwie - "upierdliwych " dlatego znowu miałbym 2 pytania natury zasadniczej , jak na laika przystało  . Proszę bardzo , powiedzcie mi Koledzy : - jaki zasięg- konkretnie- ma stacja GSM 900 , a jaki GSM 1800 ? Oczywiście zakładamy ,że obydwie stacje stoją w terenie nizinnym i nie ma żadnych przeszkód terenowo - architektonicznych . W teorii GSM 900 ma 35km, wynika to z zależności czasowych (podział kanału na szczeliny czasowe), można zwiększyć to do 70km, ale kosztem pojemności sieci (2 razy mniej użytkowników może wtedy korzystać z jednego kanału). Często takie rozszerzenie zasięgu stosuje się na sektorach skierowanych w morze. Odnośnie GSM 1800 to przyznam się, że nie pamiętam jak jest, ale wydaje mi się, że ma 2 razy mniejszy teoretyczny zasięg. Na pewno można nawiązać połączenie jak odległość do stacji bazowej wynosi 16-17 km. Testowałem to między południową stroną Stogu Izerskiego (niedaleko Świeradowa) a schroniskiem na Hali Szrenickiej (stacja bazowa Orange GSM 1800). Miałem widoczność wzrokową schroniska i bardzo słaby zasięg (ok. -100dBm). - czy to prawda ,że stacje GSM1800 mają mniejszy zasięg niż GSM900 , ale dają szybsze łącze internetowe ?
Mają mniejszy zasięg, wynika to z propagacji fal radiowych (wyższa częstotliwość gorzej się rozchodzi) oraz mniejszej mocy telefonu (1W dla GSM 1800 zamiast 2W dla GSM 900). Natomiast całkowitą nieprawdą jest twierdzenie, że dają szybsze łącze internetowe (chyba, że GSM 1800 ma EDGE, a GSM 900 nie). Szybkość połączenia internetowego zależy od obciążenia sieci (priorytetowane są połączenia głosowe) i od samej sieci. Np., EDGE w Orange będzie wolniejsze niż EDGE w Plusie, bo operator umożliwia wykorzystanie mniejszej liczby slotów (czy jak to się tam nazywa) jednocześnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lesio
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2008, 23:21:29 » |
|
Maksymalny zasieg GSM 1800 to 8 km, dla UMTS jest to ok 2,5 km.
|
|
|
|
|
|
Era, Play - Częstochowa.
|
|
|
|
zajadacz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2008, 00:41:25 » |
|
Maksymalny zasieg GSM 1800 to 8 km
Mógł bym poprosić źródło na podstawie którego tak twierdzisz? Naprawdę udało mi się przeprowadzić rozmowę na GSM 1800 przy zaskakująco wielkiej odległości do stacji bazowej. Specjalnie sprawdzałem odległość w Google Earth i wychodzi minimum 16 km. Oczywiście była widoczność wzrokowa między telefonem a stacją bazową. Szkoda tylko, ze nie pamiętam jaka była wartość parametru TA (time advantage) w netmonitorze. dla UMTS jest to ok 2,5 km.
A to gdzie znalazłeś? Od dawna szukam jaki jest teoretyczny zasięg UMTS przy założeniu, że z Node'a korzysta jeden telefon.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2008, 08:51:39 » |
|
Natomiast całkowitą nieprawdą jest twierdzenie, że dają szybsze łącze internetowe (chyba, że GSM 1800 ma EDGE, a GSM 900 nie). U mnie właśnie jest ten "szczególny" przypadek . Ta różnica w Waszych opiniach co do zasięgu GSM 1800 wynika może z faktu, że gdy się antenę "widzi" to i jej zasięg może byc dużo wiekszy niż te 8 km ...  @zajadacz dzieki za informacje  @Lesio , czy mógłys rozwinąć temat -> zasięgu UMTS ?  Pozdrawiam Adam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2008, 09:12:50 » |
|
Witam , - Mają mniejszy zasięg... Natomiast całkowitą nieprawdą jest twierdzenie, że dają szybsze łącze internetowe... @zajadacz , mam takie pytanie do Ciebie : - skoro jest tak ,że 1800 mają mniejszy zasięg i nie dają szybszego łącza internetowego niz 900 to po co w ogóle są stosowane ? Jaka z nich jest że tak powiem -> Korzyść ? Pozdrawiam Adam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lesio
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2008, 11:01:01 » |
|
Co do GSM 1800: http://pl.wikipedia.org/wiki/GSM_1800 Maksymalny zasięg komórki w systemie GSM 1800 nie przekracza około 8 km, te ograniczenie w porównaniu ze standardem GSM 900 bierze się głównie z faktu, że do emisji sygnału na wyższych częstotliwościach trzeba użyć większej energii. O zasiegu UMTS powiedzial mi jeden z technikow Playa. Musza gesto stawiac BTS zeby to jakos dzialalo w budynkach bo wiadomo ze 2100 mhz ciezko przenika przez sciany.
|
|
|
|
|
|
Era, Play - Częstochowa.
|
|
|
|
zajadacz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2008, 14:49:59 » |
|
- skoro jest tak ,że 1800 mają mniejszy zasięg i nie dają szybszego łącza internetowego niz 900 to po co w ogóle są stosowane ? Jaka z nich jest że tak powiem -> Korzyść ?
Zwiększają pojemność sieci (ilość użytkowników, którzy mogą jednocześnie prowadzić rozmowę). Orangutan ma akurat najmniej kanałów GSM 900 ze wszystkich operatorów ( http://bts-gsm.eu/podstrona/680), dlatego daje gdzie tylko może GSM 1800, żeby się sieć nie zapchała. Z jednego sektora GSM na jednym TRX-ie można prowadzić w full rate 7 rozmów (w half rate 2x więcej). Najczęściej stacja bazowa ma 3 sektory, wiec nie trzeba wiele, żeby się zatkała. Co do GSM 1800: http://pl.wikipedia.org/wiki/GSM_1800 Maksymalny zasięg komórki w systemie GSM 1800 nie przekracza około 8 km, te ograniczenie w porównaniu ze standardem GSM 900 bierze się głównie z faktu, że do emisji sygnału na wyższych częstotliwościach trzeba użyć większej energii. Z tego co widzę to piszą tu o maksymalnym rzeczywistym zasięgu, a nie maksymalnym teoretycznym zasięgu. Jak jest widoczność wzrokowa to mówię, mogłem przeprowadzić rozmowę z 16 km. O zasiegu UMTS powiedzial mi jeden z technikow Playa. Musza gesto stawiac BTS zeby to jakos dzialalo w budynkach bo wiadomo ze 2100 mhz ciezko przenika przez sciany.
To akurat rozumiem, u siebie w Szczecinie tak mam, ze u mnie w pokoju jest max zasięg Orange, a w dużym pokoju zerowy. Niemniej jednak nie wiem nadal jaki jest maksymalny teoretyczny zasięg UMTS. Tym bardziej, że dochodzi tu oddychanie komórki i myślę, że jak mało użytkowników korzysta z Node'a to może być dużo większy niż wspomniane 2,5 km. Jadąc ze Stargardu do Szczecina UMTS Orange łapie ze Stargardu (stacja bazowa Szczecińska 146) jeszcze na obwodnicy Morzyczyna koło BTS-a Plusa (jakieś 5 km od NodeB w Stargardzie).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2008, 17:55:06 » |
|
Koledzy, żadne ściany nie bedą Wam przeszkodą dla UMTS jeżeli tylko dacie zewnetrzną antenkę na dach . I tak Wam cholernie zazdroszczę , mieszkam na takim zadupiu, że cieszę się jak dziecko z EDGE ( tylko Orange miał u mnie zasięg EDGE ) i świruję jakby tu najwięcej z niego jeszcze wycisnąć ( pomysł z anteną ) . O UMTS moge tylko pomarzyć, najbliższą antenę UMTS mam oddaloną o 5,1 km  a na stacjonarny internet " nie mam warunków technicznych bo mieszkam w nowej dzielnicy domków jednorodzinnych , gdzie nie dotarły żadne media i pewnie nie dotrą szybko , bo jak usłyszałem nie jest to dla nich opłacalne " ... Ludzie mieszkający na peryferiach miast i na wsi generalnie mają zawsze w plecy Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Adam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lesio
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2008, 00:27:23 » |
|
Media, znaczy kanalizacji i wody tez nie ma ? :]
A tak serio to pomimo ze w Częstochowie jest duzo BTS umts plusa net nie dziala za rewelacyjnie w centrum.
|
|
|
|
|
|
Era, Play - Częstochowa.
|
|
|
Adam
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 02, 2008, 08:24:57 » |
|
Media, znaczy kanalizacji i wody tez nie ma ? :]
 ot żeś się uczepił  Pozdrawiam Adam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lesio
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 02, 2008, 15:22:13 » |
|
Moglem napisac ze o MediaMarkt chodzi 
|
|
|
|
|
|
Era, Play - Częstochowa.
|
|
|
mariusz9a
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2008, 23:41:10 » |
|
Od dawna szukam jaki jest teoretyczny zasięg UMTS przy założeniu, że z Node'a korzysta jeden telefon. Przy takich założeniach max zasięg dla UMTS na częstotliwości 2100 MHz to ok 8km. A skąd to wiem - uczę się o takich pierdołach na uczelni. Co do DCSa to max zasięg to ok 16 km. Wcześniejsze wartości podawane przez poprzedników to może być orientacyjny zasięg dla danego specyficznego terenu. Np w mocno zabudowanym mieście zasięg UMTS czasami jest do 500m. Dlatego budując sieć w dużych miastach nadajniki 3G stawia się w odległościach od 200 do 500 metrów. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zajadacz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 07, 2008, 12:04:42 » |
|
Przy takich założeniach max zasięg dla UMTS na częstotliwości 2100 MHz to ok 8km. A skąd to wiem - uczę się o takich pierdołach na uczelni.
Pierdołach? Ciekawe te pierdoły  dla mnie to całe UMTS to jest jakaś abstrakcja: brak podziału na kanały, całe widmo wykorzystane, ciężko mi to na chłopski rozum pojąć, pewnie potrzeba tu dużej wiedzy z przetwarzania sygnałów. Co do DCSa to max zasięg to ok 16 km.
I to się zgadza z moimi obserwacjami  Wcześniejsze wartości podawane przez poprzedników to może być orientacyjny zasięg dla danego specyficznego terenu. Np w mocno zabudowanym mieście zasięg UMTS czasami jest do 500m. Dlatego budując sieć w dużych miastach nadajniki 3G stawia się w odległościach od 200 do 500 metrów.
Te 500 metrów to jest rozsądne minimum, żeby był jako taki zasięg UMTS w budynkach, a i to nie zawsze jest wystarczające.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2008, 13:37:51 » |
|
Przy takich założeniach max zasięg dla UMTS na częstotliwości 2100 MHz to ok 8km. A skąd to wiem - uczę się o takich pierdołach na uczelni.
Witam , Koledzy kupuję antenkę do UMTS , będe eksprymentował ( 5,1km ) . Mariusz, porównamy teoretyczną uczelnianą wiedzę z praktyką w terenie  O wynikach poinformuje , ale chyba będzie kaszana
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 13:41:57 wysłane przez Adam »
|
|
|
|
|
|