Witam Kolegów ,
korzystam z internetu bezprzewodowego Orange Free w paśmie EDGE .
W okolicy mam 3 trzy stacje bazowe GSM , dwie GSM 900 ( 2,9 km ; 3,2km ) i jedna GSM 900/1800 ( 5,1km ) , Koledzy powiedzcie mi proszę z której anteny odbieram swój EDGE ?
Najpewniej na każdej z tych stacji bazowych jest już EDGE. Orange twierdzi, że ma EDGE w całej Polsce.
Proszę wybaczcie mi moje „amatorskie” pytanie , ale odpowiedź na nie jest dla mnie bardzo ważna. Chcę kupić zewnętrzną antenę do EDGE by poprawić sygnał i nie wiem na jaką stację GSM powinienem ją skierować ?
Na tą znajdującą się najbliżej tj. GSM 900 –> 2,9 km , czy GSM 1800 -> 5,1 km ?
Trudno powiedzieć z której stacji bazowej jest lepszy sygnał, wiele zależy od ukształtowania terenu i przeszkód terenowych (drzewa, budynki).
Są programy komputerowe umożliwiające odczytanie LAC i CID stacji bazowej z której się korzysta. Działają na każdym modemie i korzystają z komend AT do sprawdzenia tego. Można też ręcznie sprawdzić CID wpisując odpowiednią komendę AT, ale niestety nie pamiętam teraz jaką. Mając CID można sprawdzić na btsearch.pl z jakiej stacji bazowej się korzysta i gdzie skierować antenę. Chociaż myślę, że wystarczy doświadczalnie wybrać po prostu ten kierunek, z którego sygnał będzie silniejszy

. I warto pamiętać, że Orange pozmieniało numery LAC na bardzo wielu stacjach bazowych i w btsearch są często nieaktualne dane. Nie mniej jednak sam CID powinien wystarczyć.