Forum bts-gsm.eu
Luty 08, 2012, 21:40:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaką wybrać stację GSM do korzystania z internetu ?  (Przeczytany 4259 razy)
Adam
Nowy użytkownik
*

« : Maj 24, 2008, 08:55:49 »

Witam  Kolegów ,
korzystam z internetu bezprzewodowego Orange Free w paśmie  EDGE .
W okolicy mam 3 trzy stacje bazowe  GSM  , dwie  GSM 900 ( 2,9 km ; 3,2km ) i jedna GSM 900/1800 ( 5,1km )  , Koledzy  powiedzcie mi proszę z której anteny odbieram swój  EDGE ?
Czy dobrze rozumiem , że ze wszystkich po troche, czy jest może tak jak twierdzi mój Kolega z pracy ,że EDGE mam tylko ze stacji GSM 1800 oddalonej od mojego domu o 5,1 km . Byłem nawet z tym pytaniem w salonie Orange, ale dla nich to czarna magia .
Proszę wybaczcie mi moje „amatorskie” pytanie , ale odpowiedź na nie jest dla mnie bardzo ważna. Chcę kupić zewnętrzną  antenę do EDGE by poprawić  sygnał  i nie wiem na jaką stację GSM powinienem ją skierować ?
Na tą znajdującą się najbliżej tj. GSM 900 –> 2,9 km , czy GSM 1800 -> 5,1 km ?
Pozdrawiam  Uśmiech
Adam ( opolskie )

zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2008, 19:16:49 »

Witam  Kolegów ,
korzystam z internetu bezprzewodowego Orange Free w paśmie  EDGE .
W okolicy mam 3 trzy stacje bazowe  GSM  , dwie  GSM 900 ( 2,9 km ; 3,2km ) i jedna GSM 900/1800 ( 5,1km )  , Koledzy  powiedzcie mi proszę z której anteny odbieram swój  EDGE ?
Najpewniej na każdej z tych stacji bazowych jest już EDGE. Orange twierdzi, że ma EDGE w całej Polsce.
Proszę wybaczcie mi moje „amatorskie” pytanie , ale odpowiedź na nie jest dla mnie bardzo ważna. Chcę kupić zewnętrzną  antenę do EDGE by poprawić  sygnał  i nie wiem na jaką stację GSM powinienem ją skierować ?
Na tą znajdującą się najbliżej tj. GSM 900 –> 2,9 km , czy GSM 1800 -> 5,1 km ?
Trudno powiedzieć z której stacji bazowej jest lepszy sygnał, wiele zależy od ukształtowania terenu i przeszkód terenowych (drzewa, budynki).
Są programy komputerowe umożliwiające odczytanie LAC i CID stacji bazowej z której się korzysta. Działają na każdym modemie i korzystają z komend AT do sprawdzenia tego. Można też ręcznie sprawdzić CID wpisując odpowiednią komendę AT, ale niestety nie pamiętam teraz jaką. Mając CID można sprawdzić na btsearch.pl z jakiej stacji bazowej się korzysta i gdzie skierować antenę. Chociaż myślę, że wystarczy doświadczalnie wybrać po prostu ten kierunek, z którego sygnał będzie silniejszy Uśmiech. I warto pamiętać, że Orange pozmieniało numery LAC na bardzo wielu stacjach bazowych i w btsearch są często nieaktualne dane. Nie mniej jednak sam CID powinien wystarczyć.

Adam
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2008, 07:06:56 »

Witam ,
bardzo dziękuję za informacje , dostosuję się do Twoich rad , bardzo mi pomogły .
Pozdrawiam
Adam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Copyright © 2008-2009 bts-gsm.eu
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.112 sekund z 19 zapytaniami.