Forum bts-gsm.eu
Luty 08, 2012, 22:31:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sektory...  (Przeczytany 11896 razy)
zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Lipiec 22, 2008, 18:45:02 »

Z anteny 7 rozmów.
Antena nie oznacza kanału. Można prowadzić wiecej rozmów
Zaprzeczasz sam sobie. Starałem się jak najprościej idąc Twoim tokiem rozumowania, bo widziałem, że nie rozumiesz. Jeden kanał=8 szczelin czasowych (Time Slot). A jak jest wykorzystany Time Slot to nie ma znaczenia. Z sektora musi iść BCCH na jednaj szczelinie, na pozostałych może być rozmowa w FR, HR, EFR, transmisja GPRS czy inny EDGE.
bartol
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #16 : Lipiec 22, 2008, 19:46:57 »

Chodziło mi o to, że na 1 sektor przypada 1 lub czasami 2 anteny sektorowe. do anteny sektorowej dołącza się moduły TRX kiedyś gdzieś było ich chyba nawet 11 co oznacza że w jednym sektorze BTS może być więcej kanałów fizycznych.

Wiedza jest po to by sie nią dzielić
zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Lipiec 22, 2008, 20:04:21 »

Chodziło mi o to, że na 1 sektor przypada 1 lub czasami 2 anteny sektorowe. do anteny sektorowej dołącza się moduły TRX kiedyś gdzieś było ich chyba nawet 11 co oznacza że w jednym sektorze BTS może być więcej kanałów fizycznych.
2 anteny są, gdy masz je w układzie space diversity. Wtedy masz jeden kabel do anteny, ale uwaga na pikokomórkach też się spotyka jeden kabel do pojedynczej anteny. Dokładnie tak jak napisałeś, można teoretycznie do bodaj 11 TRX-ów na sektor mieć, oczywiście z netmonitora będzie widoczne to jako jeden, bo tylko po jednej szczelinie będzie lecieć BCCH. Szczerze to nie wiem jak wykryć, czy przez sektor jest wykorzystywany więcej niż jeden kanał, tym bardziej, że netmonitor mojego starego Siemensa S55 nie pokazuje nawet Common BCCH.
k42n
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Listopad 24, 2009, 11:12:09 »

2 anteny w space lub ...  MIMO - jedna odbiorcza jedna nadawcza - ale na to trzeba jeszcze trochę poczekac
czyngishan
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Styczeń 15, 2010, 16:15:24 »

A czy słyszeliście cos takiego jak hopping? Wtedy w jednym time slocie są przeprowadzane jakby dwie rozmowy.
uploader
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Luty 15, 2010, 15:05:30 »

2 anteny w space lub ...  MIMO - jedna odbiorcza jedna nadawcza - ale na to trzeba jeszcze trochę poczekac

MIMO by radzsej nieużywałem w terminologii GSM, używa sie poprawne okreslenia SPACE DIVERSITY
k42n
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #21 : Luty 26, 2010, 09:58:44 »

MIMO by radzsej nieużywałem w terminologii GSM, używa sie poprawne okreslenia SPACE DIVERSITY

Drobna prosba: pisz po polsku, to nie boli.

Terminologie tworza operatorzy a okreslenie MIMO mozna znalezc w najnowszych G3(M3) jednego z nich. 
uploader
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #22 : Luty 28, 2010, 22:14:28 »

Drobna prosba: pisz po polsku, to nie boli.

Terminologie tworza operatorzy a okreslenie MIMO mozna znalezc w najnowszych G3(M3) jednego z nich. 

...i mozesz zradzic ktorego operatora G3 czytalesz ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Copyright © 2008-2009 bts-gsm.eu
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.081 sekund z 19 zapytaniami.