Forum bts-gsm.eu
Luty 08, 2012, 22:33:13 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Sektory...  (Przeczytany 11897 razy)
KryzyS
Nowy użytkownik
*

« : Marzec 19, 2008, 19:28:08 »

Witom, problem mam. Mianowicie, nie potrafię 'do końca' załapać pewnych info na temat anten sektorowych, ogólnie tematu sektorów, TRXów i tym podobnych spraw. Czytałem gdzieś, że na jeden sektor może przypadać nawet 11 TRX, czy to prawda? ;o Czy mógłby ktoś przybliżyć mi ten temat? Przynajmniej ogólnikowo, bym mniał ogólny zarys sytuacji. Uśmiech

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Uśmiech
zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2008, 22:55:02 »

Witom, problem mam. Mianowicie, nie potrafię 'do końca' załapać pewnych info na temat anten sektorowych, ogólnie tematu sektorów, TRXów i tym podobnych spraw. Czytałem gdzieś, że na jeden sektor może przypadać nawet 11 TRX, czy to prawda? ;o Czy mógłby ktoś przybliżyć mi ten temat? Przynajmniej ogólnikowo, bym mniał ogólny zarys sytuacji. Uśmiech
Nie wiem czy aż tyle się technicznie da, tu powinien się wypowiedzieć ktoś kto zna to od kuchni. 1 TRX to normalnie jeden kanał, w kanale normalnie można prowadzić 8 standardowych transmisji FR (full rate), bo jest 8 szczelin czasowych, ale normalnie jedna szczelina idzie na rozsiewanie BCCH. Czyli z jednego sektora, który rozsiewa można prowadzić 7 rozmów. Dostawienie TRX-a dokłada kolejny kanał i kolejne 8 szczelin czasowych na innym kanale. Tu już nie trzeba rozsiewać, bo idzie to z pierwszego TRX-a, i BSC o tym "wie", ale oczywiście zajmuje to kanał, tylko tego nie widać na netmoniorze. Jest też coś takiego jak Common BCCH, gdzie rozsiewanie jest wspólne dla GSM 900 i GSM 1800 i jednego z tych pasm nie widać na netmonitorze, dopiero w trakcie rozmowy jak BSC przełączy to jest widoczne (nie na wszystkich netmonitorach, np. na Siemensach nie). Jak gdzieś się pomyliłem to prosiłbym kogoś obeznanego w temacie o poprawę.
KryzyS
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2008, 11:50:35 »

A jeden sektor odpowiada jednej antenie rozsiewczej, tak? Przepraszam za tak lamerskie pytanie, ale to powinno rozwiać moje małe wątpliwości. Uśmiech
zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2008, 23:26:16 »

A jeden sektor odpowiada jednej antenie rozsiewczej, tak? Przepraszam za tak lamerskie pytanie, ale to powinno rozwiać moje małe wątpliwości. Uśmiech
Pytanie co rozumiesz pod pojęciem jeden sektor... Jedna antena może równie dobrze być trzysystemowa i siać GMS 900, GSM 1800 i UMTS. Orangutan stosuje na GSM 1800 na chyba wszystkich nowych i modernizowanych stacjach bazowych podwójne anteny (2xGSM 1800) i nie mam pojęcia po co to robi. Czasem jest tak, że jeden sektor jest rozsiewany z 3 anten (http://bts-gsm.eu/zdjecia/dolnoslaskie/sudety/szrenica oraz http://bts-gsm.eu/zdjecia/dolnoslaskie/sudety/kamienczyk). Słyszałem też o takich przypadkach, że jeden sektor jest rozsiewany z trzech anten, ale rozmowa idzie po innym trx-ie (takie dziwne Common BCCH) ponoć Era gdzieś w Poznaniu tak ma.
bartol
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2008, 11:47:40 »

Witam.
Nie za bardzo rozumiem co to jest TRX. Według mnie TRX to jest moduł przekaźnikowy czyli można to utożsamiać z anteną.
Dobrze mówie?? Czy w GSM ma to jakieś inne znaczenie??

Wiedza jest po to by sie nią dzielić
zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2008, 23:10:19 »

Nie za bardzo rozumiem co to jest TRX. Według mnie TRX to jest moduł przekaźnikowy czyli można to utożsamiać z anteną.
Nie jestem fachowcem, ale potocznie mianem TRX określa się moduł montowany na stacji bazowej umożliwiający transmisję jednego kanału. W GSM można dołożyć dodatkowy TRX, żeby na jednym sektorze zwiększyć pojemność sieci, wtedy taki kanał nie jest rozsiewany i jest widoczny tylko jeden z netmonitora. Nie utożsamiać z antena, bo antena może być trójsystemowa i mieć GSM 900, 1800 i UMTS. A jak anteny są w układzie space diversity (jeden kabel prowadzi do anteny i dobie są w tym samym kierunku) to dwie anteny to może być jeden TRX Uśmiech
nenpa8lo
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 21, 2008, 12:50:54 »

Witam. Cos mi tu nie pasuje (chyba). Jezeli jeden TRX to jeden kanal w danym cell to dla  GSM900 potrzeba by 124TRXy zeby pokryc wszystkie pasma. Najwiecej to widzialem kilka na jednym maszcie.
zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Lipiec 21, 2008, 16:08:42 »

Jezeli jeden TRX to jeden kanal w danym cell to dla  GSM900 potrzeba by 124TRXy zeby pokryc wszystkie pasma. Najwiecej to widzialem kilka na jednym maszcie.
W większości przypadków stacja bazowa ma 3 sektory i 3 TRX-y. Często spotyka się też stare stacje przy drogach (głównie Plusa), które maja tylko 2 sektory, albo nawet jeden dookólny. Nie wiem po co Ci w jednym miejscu wszystkie sektory Uśmiech. Przecież by sie zakłócały z sąsiednimi stacjami bazowymi Uśmiech
bartol
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 21, 2008, 16:29:45 »

Musi być więcej niż 3 TRXy ponieważ na 1 kanale moze prowadzić rozmowe do 8 osób wiec dla 3 TRXów możliwa byłaby rozmowa góra 24 osób.
A wracajac do samego początku czyli pytania KryzySa to na jeden sektor może przypadać więcej niż 1 kanał(TRX?) ale kanały na sąsiednich BTS,ach muszą być inne ponieważ następowała by interferencja fal i pogorszenie jakości odbioru

zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Lipiec 21, 2008, 17:08:35 »

Musi być więcej niż 3 TRXy ponieważ na 1 kanale moze prowadzić rozmowe do 8 osób wiec dla 3 TRXów możliwa byłaby rozmowa góra 24 osób.
Jeden Kanał to 8 szczelin czasowych, co daje 7 rozmów w Full Rate (w Half Rate 2x więcej). Jedna szczelina jest kontrolna, służy do rozsiewania sygnału, tak żeby stacja bazowa była widoczna, po niej lecą nr-y LAC, CID, Cell Info itp. Jak dołożą do takiego sektora TRX, to wtedy daje on dodatkowe 8 rozmów, bo rozsiewanie jest już z tego co istnieje. Co więcej ten dodatkowy TRX może być np. w GSM 1800 (oczywiście musi być też antena GSM 1800), podczas gdy rozsiewane jest GSM 900, wtedy mamy tzw. Common BCCH, czyli wspólne BCCH, gdzie kanał kontrolny jest wspólny dla GSM 900 i GSM 1800. Common BCCH jest powszechnie wykorzystywane przez Plusa i Orange.
bartol
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 21, 2008, 19:34:16 »

więc dla nadajnika w którym jest 3 TRX'y mozliwa jest rozmowa 23 osób w trybie TCH/FS
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 19:35:55 wysłane przez bartol » Zapisane

zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Lipiec 21, 2008, 21:36:43 »

więc dla nadajnika w którym jest 3 TRX'y mozliwa jest rozmowa 23 osób w trybie TCH/FS
Jeżeli masz to na jednym sektorze (3 TRX-y na tej samej antenie/antenach) to tak (7+8+8=23). Jeśli masz to tak jak jak standardowo na 3 antenach, każda w innym kierunku to masz 21 rozmów Full Rate (7*3=21).
bartol
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 21, 2008, 22:00:25 »

Wiec standardowo w obszarze anteny można prowadzić tylko 21 rozmów jednocześnie??
Troche to mało

zajadacz
Administrator
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Lipiec 21, 2008, 22:23:25 »

Wiec standardowo w obszarze anteny można prowadzić tylko 21 rozmów jednocześnie??
Stacji bazowej, nie anteny. Z anteny 7 rozmów. Zauważ, że anteny są kierunkowe i w odległości więcej niż 1-2 km praktycznie nie łapie z innych sektorów niż ten skierowany w użytkownika. Uwierz, że ta liczba to dużo. Tu statystyka zaczyna odgrywać rolę i kwestia, że jednocześnie tyle osób rzadko rozmawia. W miastach poza tym dostępnych jest wiele kanałów z rożnych stacji bazowych, a w oststeczności BSC przerzuca na Half Rate.
bartol
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2008, 15:42:07 »

Z anteny 7 rozmów.
Antena nie oznacza kanału. Można prowadzić wiecej rozmów

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Copyright © 2008-2009 bts-gsm.eu
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.11 sekund z 20 zapytaniami.