Forum bts-gsm.eu
Luty 08, 2012, 23:01:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomysły na wykorzystanie komina , jak wycenić miejsce na kominie pod BTS  (Przeczytany 3118 razy)
alex
Nowy użytkownik
*

« : Luty 04, 2010, 14:09:59 »

Witam
Od niedawna jestem właścicielem nieruchomości na której znajduje się komin żelbetowy o wysokości 120m ( na obrzeżach 100 tys miasta), może macie jakieś pomysły jak go wykorzystać.
Obecnie służy mi jako maszt i mam propozycję na umieszczenie stacji bazowej telefonii komórkowej na wysokosci 50m, oraz rozgłośnię radiową, tylko że ja nie mam wiedzy jak określić kwotę najmu, czy od ilości anten, czy od powierzchni zajmowanego miejsca na kominie, czy od rodzaju stacji. Próbowałam uzyskać takie informacje od "elektrociepłowni ", bo na ich kominach znajduje się mnóstwo anten różnych stacji, ale nic z tego. Nie chcą mi udostępnić nawet przedziału cenowego, chociaż nie jestem dla nich konkurencją. Jeśli macie taką wiedzę to pomóżcie.
pozdrawiam,
Alex
k42n
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 12:23:22 »

PECe zazwyczaj mają swoje cenniki placi sie za konkretna antene ale na tym sie trzeba znac
Inna stawka za sektorówke (te prostokątne ) wysokości 1,5 m inna za sektorówke 2,5m
Do tego dochodzą radiolinie (te okrągłe) w zależności od średnicy od 0,3m do .....hmm ...... 1,2 (większych na nowych obiektach raczej sie nie wiesza)

Możesz sie bawić w cenniki a możesz ustalić czynsz co jest dla Ciebie niewatpliwie prostsze
Najwygodniej wynająć pas na kominie np od 45-55m dla Centertela ,55-65 ERA itd. wtedy nie bedziesz mial klopotow z najemcami czasem sobie wchodza w szkode.
Stawki czynszu sa różne u róznych operatorów nie wiem jak teraz (kryzys zamieszal we wszystkim) ale kiedys było tak że najwiecej płacili
1. Era
2. Polkomtel- Plus
3. Centertel- Orange
4. Play/Sferia/Aero2 - najminiej - firmy na dorobku

Jak coś to pisz na priva to pomogę
Michał Kaczerowski
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 22:50:51 »

PECe zazwyczaj mają swoje cenniki placi sie za konkretna antene ale na tym sie trzeba znac
Inna stawka za sektorówke (te prostokątne ) wysokości 1,5 m inna za sektorówke 2,5m
Do tego dochodzą radiolinie (te okrągłe) w zależności od średnicy od 0,3m do .....hmm ...... 1,2 (większych na nowych obiektach raczej sie nie wiesza)

Możesz sie bawić w cenniki a możesz ustalić czynsz co jest dla Ciebie niewatpliwie prostsze
Najwygodniej wynająć pas na kominie np od 45-55m dla Centertela ,55-65 ERA itd. wtedy nie bedziesz mial klopotow z najemcami czasem sobie wchodza w szkode.
Stawki czynszu sa różne u róznych operatorów nie wiem jak teraz (kryzys zamieszal we wszystkim) ale kiedys było tak że najwiecej płacili
1. Era
2. Polkomtel- Plus
3. Centertel- Orange
4. Play/Sferia/Aero2 - najminiej - firmy na dorobku

Jak coś to pisz na priva to pomogę

Przede wszystkim zdolność negocjacyjna zależy od atrakcyjności lokalizacji oraz od potencjalnej konkurencji w postaci podobnych wysokościowo obiektów w najbliższym otoczeniu.

P.S. Skąd pomysł na 10m przedziały wysokości ?

--
Pozdrawiam
Michał Kaczerowski
CEO
www.ambiens.pl
alex
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2010, 10:40:15 »

Witam.
Komin jest w naprawdę dobrym miejscu na terenie otwartym, tóż przy mieście (obrzeża), z dobrym zasięgiem na okoliczne miejscowości. Internetowcy sa zainteresowani tą lokalizacją i jak wspomniałam stacja radiowa która chce zając ok 10 m pasa komina. Może wiesz jak to skalkulować.
pozdrawiam,
Alex
REX_RoD
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2010, 10:44:05 »

Alex
napisz do mnie na priv: carolles@wp.pl
podaj mi o jakie miasto chodzi i mniej więcej region miasta
mixer
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2010, 02:37:07 »

Cena minimalna to jakieś 2000 zł dla tego typu operatora jak GSM czy radio FM. Mali ISP to już negocjacje... oni dużo mniej zajmują miejsca... generalne "parę stówek" bo inaczej nie będzie się im opłacać a lepsze to niż nic.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Copyright © 2008-2009 bts-gsm.eu
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.075 sekund z 19 zapytaniami.