Zarządca to w większości przypadków wspólnota mieszkaniowa, czyli mieszkańcy. Stacja bazowa to ok. 1 000 zł miesięcznie. Rocznie daje to 12 000 zł. To nie są małe pieniądze i myślę, że nikt by nimi nie wzgardził. Zawsze za te pieniądze można zrobić jakieś drobne remonty czy inne prace przy budynku.
W Stargardzie na os. Zachód swego czasu właściciele pewnych garaży wystąpili do Ery żeby postawiła tam 40m wieżę, bo nie chce im się płacić za użytkowanie garaży. Okoliczni mieszkańcy oczywiście oprotestowali budowę. Jak się dowiedziałem to najbardziej mieszkańców denerwował fakt, że Ci od garaży to są cwaniaki i chcą mieć wszystko za darmo. Na jednym bloku też mieli wcześniej coś stawiać to jak już przyjechali ze sprzętem do montażu to mieszkańcy ich zablokowali... Wymyślili sobie, że nic na górze nie można postawić, bo bloki są stare i już się sypią, a jak się dołoży jakieś obciążenie to będzie jeszcze gorzej...
Osobiście bardzo bym chciał, żeby mi koło domu Orange postawiło jakąś stację bazową, bo zasięg mam tragiczny. Play, jakoś mógł:
http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomorskie/szczecin/ku_sloncu_67_play a Orange nie, uważa, że piko w centrum handlowym wystarcza. Nic to, że poza tą blaszaną puszkę nic się nie wydostaje.